Sunday, 8 May 2011

Isu halal haram makanan


Assalamualaikum [-O<


Sebagai Umat Islam, Halal Merupakan satu perkara yang amat penting terutamanya dalam aspek pemakanan yang akan menjadi darah daging pada kita.Al-maklumlah,kebanyakkan penyakit zaman sekarang ini semuanya adalah berpunca daripada makanan. Nowdays pula,banyak sangat produk² makanan yang keluar.Kadang² yang tidak pernah kita dengar pun ada juga.Tapi yang menjadi isunya sekarang ini adalah HALAL ke produk² itu??Ermm,kalau orang yang kurang berpengetahuan dalam kaedah membeli ini payah la nak tentukan.Ialah,aku sendiri pun kalau beli barang jarang sangat lah kan nak tengok kandungan dalam produk.Terasa macam satu kerja pula nak membelek² and teliti betul².Plus, ada juga barang yang konon² nya halal tapi sebenarnya tidak.Muslihat nya adalah dengan meletakkan logo halal jakim yang palsu.

Susah juga bagi orang awam yang kurang pendedahan dalam barangan produk halal ini.So, apa yang aku boleh sarankan ialah korang senarai kan dulu barangan harian yang korang beli or guna then,korang boleh semak di laman web Halal Malaysia.So,korang boleh lah cross kan barangan yang tidak ada dalam senarai Halal Jakim.


Oleh itu,jadilah pengguna yang berhemah dan bijak :)

3 comments:

lynda said...

good info.tq dear.:)

Shahirah Zainol said...

bagus! halal tu amat penting sebab jadi darah daging kita kan? :]

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

lynda : thanks for reading

shahirah: yup for sure..so,be carefull oke dear..:)

 
Images by Freepik