Friday, 12 August 2011

Arab Art dan SkyScrapers

Assalamualaikum[-O&<span class=


Kali ini aku nak ajak korang semua review buku!Hah, aku ambil buku ini daripada library tempat aku bekerja;)).Ialah tengah dok tunggu kawan aku, aku pun melilau lah mata8-| kat shelf kan sekali aku terjumpa buku gergasi ini


Arab Art


Besarnya:-OErmm, Nama buku ini adalah Arab Art seperti yang tertera pada gambar di atas ye kawan.Dalam buku ini ada banyak seni yang berasal dari Arab.Well, korang tahu sahaja lah kan seni Arab macam mana sangat unik dan sangat cantik contoh seni Arab yang aku sempat snap dalam buku ini adalah berikut:





Sebenarnya ada banyak lagi karya seni Arab ini.Semuanya cantik²:D/Selain daripada itu sempat juga aku capai buku ini:D


SkyScraper



Oke, buku ini adalah buku mengenai bangunan pencakar langit yang pernah mendapat ranking dunia!Fuhh, hebat and seronok sebenarnya kalau dapat baca buku ini tau.Jom aku tunjuk serba sedikit kandungan dalam buku ini.



Eh, Menara kembar Petronas pun adalah:D/..Wah hebat kan Malaysia:)>-.Ok, aku ceritakan serba sedikit info yang aku dapat daripada buku ini ye.Mengikut buku ini, Menara kembar Petronas ini adalah hasil kerja seorang arkitek dari Argentina iaitu Cessar Peli (1926).Menara ini telah siap sepnuhnya pada tahun 1988 dengan ketinggian 1483 kaki/452 meter dan ada 88 tingkat.Bahan yang digunakan dalam pembinaan ini adalah konkrit, steel, dan juga glass.Menara Berkembar Petronas ini pernah mencatatkan dalam rekod dunia iaitu antara bangunan tertinggi di dunia pada tahun 1997-2004.


Seterusnya adalah Menara Maybank



Hebat kan Menara Maybak pun boleh termasuk dalam buku SkyScrapers ini.Ok, jom kita check it out>:/.Menara Maybank ini pula adalah hasil karya dari Hijjas Kasturi Assiociates dan siap dibina pada tahun 1988 sama seperti Menara Kembar Petronas.Ketinggian Menara Maybank ini pula mencecah sehingga 799 kaki/244 meter dan 50 tingkat.Bahan pembinaan yang digunakan adalah konkrit sepenuhnya..Fuhh, bangga tak korang jadi warganegara Malaysia.Ialah bukan senang sesebuah negara nak bina bangunan pencakar langit seperti ini.Jadi disamping kita menyambut bulan Ramadhan kita juga perlu lah mengingat tarikh besejarah negara kita iaitu 31 Ogos :)>-.Happy Merdeka Day!!**==







2 comments:

Sarah Sayuri Hartnett said...

cantik :)

Halim said...

smoge je indonesia n malaysia bsa akur cam kite di blogger...amin

 
Images by Freepik