Thursday, 3 November 2011

Kerana seekor Nyamuk nyawaku melayang...~~~


Assalamualaikum [-O<

Pada hari Khamis yang mulia ini>:D< jom akunak share dengan korang macam mana kita nak
elak daripada terkena jangkitan nyamuk!Ok, bukan blog Nyamuk Terbang tuh ok:-j
.Tapi nyamuk Aedes!!:-SS.


Nak tau apa tanda-tanda kalau korang kena jangkitan ini?meh siniaku bagi korang tengok gambar bawah:


Agak-agak kalau korang demam tuh, cepat-cepat pergi jum
pa doktor ok!Jangan ingat remeh benda ini sebab siapa sangka kerana seekor nyamuk boleh membawa maut pada korang.Padahal eleh, nyamuk je kott..tapi itulah hakikatnya:-<.

Ok, next session jom aku nak cerita dengan korang antara tempat pembiakan yang korang kena periksa dan tindakan yang patut korang ambil.Maybe ada yang dah tau, tapi aku tak kira!Aku nak juga ingatkan korang semua supaya lebih beringat dan terus beringat!!:)>-


Pasu Bunga

Berus dan salin airnya setiap minggu atau
Bubuh bahan pembunuh jentik-jentik
Gunakan gel sebagai pengganti air

Kolah Air
Berus dan cuci setiap minggu atau
Bubuh bahan pembunuh jentik-jentik

Dulang Peti Sejuk **tak kisah lah jenama apa pun

Berus dan cuci setiap minggu atau
Tutup dengan rapat atau
Bubuh bahan pembunuh jentik-jentik

Pam Tandas
Jika rosak baiki segera atauT
utup dengan rapat atau
Bubuh bahan pembunuh jentik-jentik

Bekas Polistrin

Buang dalam tong sampah bertutup

Tong Air

Berus dan cuci stiap minggu atau
Tutup dengan rapat atau
Bubuh bahan pembunuh jentik-jentik

Botol dan tin

Kumpul dan lupuskan dengan sempurna atau
Letak di tempat yang terlindung dari hujan

Saluran Longkang

Buang dan lupuskan sampah yang menyebabkan air bertakung
Cuci dan bersihkan setiap minggu

Perabot Rosak

Kumpul dan lupuskan dengan sempurna
Simpan di tempat terlindung dari hujan
Kutip dan buang dengan sempurna

Aku yakin korang ada lebih banyak tips yang lebih baik dan boleh share bersama.Percayalah kawan!, demam denggi ini sangat merbahaya.Bila dah kena, susah nak baik and boleh membawa MAUT!.Jagalah kesihatan korang ok, kalau dah sakit annti susah nak update blog..:D

Kalau korang nak uji pengetahuan korang dalam pembiakan nyamuk Aedes ini.Jom jawab quiz kat sini!




Jom kawan kita ganyang AEDES ni>:/

babai@};-




10 comments:

Ku Azhar said...

waaa!! terbbaekkk!!! dh tlng klik dh :)

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

haha..ko mmg rajin kan..oke aku click ko gakss.. :)

HajarRasdi [BdkKck] said...

yeahhh!!! hapus eades, hapus danggi..
ehh betol ke eja danggi tu?

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

Hajar | hahaa..bukan danggi lah..Denggi..:p

era kecik said...

waa.. teringat plak kat kertas soklan bm , exam akhir taon.. kena wak karangan pasal ni.. hehehe~

nice info ^^

BHAIHAQI COOL said...

Halaman Boleh jadi Indah ~~ :D

aReLaN said...

mntak la jauh dri segala penyakit termasuk denggi ni.insya-ALLAH.prevention is a lot better than cure

Tomadicci said...

huk..huk.... jgn lupe psg obt nyamok klu nk tdo.. x pown sap okok..kikiki.. mate nyamok pedih...

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

toma| erk??okok2..takde ea..merbahaya!

ctk said...

kat umah ct baru je ader penyemburan aedes tu..nampk sgt banyak sedes kat tmpt ct..hihi

 
Images by Freepik