Assalamualaikum
Urmm, petang-petang macam ini terasa lapar lah pulaks...Apa lagi kejap lagi terjumpa satu resipi yang nyummy!!!.Jom aku share dengan korang resipi Moist Eggless Chocolate Cake!!
Semua Tepung Tujuan 1 cawan
* Baking Soda 1 sudu teh
* Serbuk Koko tanpa gula 6 sudu makan
* Gula pasir 3 / 4 cawan
* Minyak sayuran 1 / 2 cawan
* Hot Coffee 1 / 4 cawan (1 sudu teh kopi dalam air panas1/4 cawan)
* Susu 1 / 4 cawan
* Yogurt 1 / 4 cawan
* Vanilla Extract 1 sudu teh
Hasil: Satu kek 8 inci atau 9 inci.
1. Panaskan ketuhar kepada 170 C.
2. Dalam mangkuk besar, tapis sehingga halus bersama-sama tepung termasuklah baking soda, baking powder, serbuk koko dan gula.
3. Masukkan semua bahan-bahan basah satu demi satu.
4. Dengan pengadun elektrik, mixerkan campuran pada kelajuan rendah selama 2-3 minit sehingga bahan-bahan kering dan basah dan digabungkan. Jangan lebih-lebih sangat ye guna spatula je pun boleh
5. Tuangkan adunan dalam loyang . Ketuk loyang beberapa kali supaya adunan merata dan tidak ada gelembung udara.
6. Bakar selama kira-kira 30 minit. **Periksa kek dengan menggunakan pencungkil gigi.
7. Sebaik sahaja keluar dari oven, pindahkannya untuk disejukkan sebelum kita buat frosting
Resipi frosting
* Majerin / butter pada suhu bilik 3 sudu
* Tepung gula 1 1 / 2 cawan
* Serbuk koko tanpa gula 1 / 4 cawan
* Susu, (bebas lemak) 3-4 sudu
* Majerin / butter pada suhu bilik 3 sudu
* Tepung gula 1 1 / 2 cawan
* Serbuk koko tanpa gula 1 / 4 cawan
* Susu, (bebas lemak) 3-4 sudu
Hasil: 3/4 cawan frosting, cukup untuk satu 8 inci atau 9 inci kek.
1.Dalam mangkuk saiz sederhana, tambah marjerin, gula tepung dan serbuk koko. Mixerkan dengan pembancuh elektrik pada kelajuan rendah. Pada peringkat ini, ia mungkin kelihatan sangat kering. Jangan panik. Tunggu sehingga anda menambah susu.
2. Tambah susu sedikit demi sedikit dan terus memukul campuran sehingga sebati
3. Sekarang memindahkan kek ke pinggan dan memulakan frosting
4. Sejukkan dalam peti sejuk untuk sekurang-kurangnya satu jam(tekstur pembekuan itu akan kelihatan lebih baik selepas sekurang-kurangnya satu jam di dalam peti sejuk).
2. Tambah susu sedikit demi sedikit dan terus memukul campuran sehingga sebati
3. Sekarang memindahkan kek ke pinggan dan memulakan frosting
4. Sejukkan dalam peti sejuk untuk sekurang-kurangnya satu jam(tekstur pembekuan itu akan kelihatan lebih baik selepas sekurang-kurangnya satu jam di dalam peti sejuk).
Nyum!Nyumm!Resipi baru ini..jom kita cuba!!
Mari Mem-bakery!!!
p/s: kalau kek korang tak jadi jangan salahkan aku ye
sumber | Resipi cake
10 comments:
uis...dugaan btul la bab2 makanan ni.kna la time perut tgh berkeroncong ni.terseksa jiwa raga, perut, lidah n sebagainya.hahaha
halamakkk!!
peveret nihhh
hehehhehe
wah..sedapnya...suka sangat makan kek ^_^
wow! looks very yumy la :)
giler menyelerakan ni...
sedapnya...
sedapnya:)
hmm one day kena blaja gak buat cake ni :D
oh sedapnye kek ni
wah ! dapnyaaa ! ame x makan kek kott !
Post a Comment