Monday, 19 December 2011

IQ vs EQ

Assalamualaikum[-O<

Hari ini aku nak share dengan korang satu kata pujangga!


Kebijaksanaan atau kejayaan seseorang bukan mengikut berapa tingginya IQ
seseorang tetapi bagaimana dia menggunakan EQ nya itu,Emotional Intelligence.IQ hanya memainkan peranan dua puluh peratus sahaja,lainnya emosi.Emosi ini termasuklah keikhlasan,kebaikkan,kejujuran.

p/s : Kalau Iq sahaja banyak, tetapi hati jahat, seseorang itu tidak akan ke mana pun :)>-

Zaman sekarang ini, memang ramai orang yang bijak pandai.Tapi, kalau dengan kebijaksanaan itu tidak diselarikan sekali dengan kebijaksanaan mengawal emosi atau pun perasaan tak ada lah gunanya.Betul tak?



babai@};-


7 comments:

DOMU-KON said...

ada satu buku yg Misz Domu baca...

so nak kongsi sini..

perempuan itu emosinya 9 dan rationalnya satu..sebaliknya dengan lelaki...

tetapi sekarang kan..banyak kes2 yang dikepalai oleh lelaki..apakah rationalnya tidak mapu mengkis emosi?..

nini said...

yeah...eq tu pun penting gak...especiall bila nak kerja nanti deal dengan manusia...=D

Teenager Housemaid said...

eq dan iq sama penting..:)

Cik tikah said...

luar dgn dalam kena baik. kan?

♥AienNajwa♥ said...

waaa..i agreed ! ~ =)

aReLaN said...

dua2 kna selari sejalan.klu bijak je tp emosi tak terkawal mmg bhye.emosional sgt lg bhye.satu apa pn xjd.sme nk ikt kepala sndri je.hehehe..

LydSunshine said...

EQ ni ada kursus yg jadi kontroversi satu masa dulu kan? Sbb dierang kata ajaran sesat. Tp rasanya dah clear kot. Bukan ajaran sesat.

 
Images by Freepik