Tuesday, 31 January 2012

Mengenal dengan hanya 3 waktu

Assalamualaikum[-O<

Tidaklah kita dapat mengenal orang lain melainkan dengan 3 waktu.
Tidak dapat diketahui adakan seorang itu pemaaf melainkan ketika dia marah. 
Tidak dapat dikenal seorang itu berani melainkan pada waktu berjuang. 
Tidak dapat dikenal sahabat melainkan waktu kesusahan.

Nak cari kawan memang senang, tegur hai-hai je dah boleh jadi kawan.Kadang-kadang dah boleh gelar BFF terus..Betul tak?;))
Tapi berapa ramai dikalangan kawan-kawan korang tuh yang betul-betul ada setia dengan korang di saat korang mengalami kesusahan? Hah!mesti paling kurang pun hanya satu dua ataupun..mungkin tak ada langsung. Ermm..berpinar lah mata8-|settle masalah sorang-sorang.

Kalau ada pun, belum tentu lagi dia boleh dipercayai.Buatnya dia heboh kat orang lain tentang masalah kita plus mengutuk belakang kita lagi..hah!siapa nak jawab?**Jawab alhamdulilah jelah..(pahala kita dapat).

Betul lah orang cakap**orang yang cakap bukan aku cakap ea! kadang-kadang nak cari seorang sahabat amatlah susah sekali berbanding nak cari 1000 musuh.Ialah, senang je kott nak cari musuh..korang buat muka ketat:| sikit je..hah!dapat lah ko musuh;))

Apa-apa pun, aku doakan semoga korang jumpa sahabat sejati korang..[-O< macam aku dapat sahabat macam mereka nih


Walaupun kita orang selalu tumbuk-tumbuk perotX(.rampas biskut sesama sendiri:P tapi kita orang still together!erk?tak adalah together sangat sebab masing-masing dah ada komitmen kan.Cuma apa yang buatkan kitaorang rapat hanyalah dengan berbekalkan kenangan.Sesekali jumpa mesti gelak gediks=))..Opss!:


Semoga persahabatan kami kekal selamanya..aminnn[-O<.

P/S: mak aku selalu pesan, berkawan biar berpada-pada jangan terlalu rapat sangat nanti boleh jadi gaduh sebab masing-masing nak jaga hati masing-masing**hati orang kan lain-lain


29 comments:

Hanie Dew said...

aku ngan BFF aku Jue main hentam depan depan kalau tak puas hati. dan kalau terasa akan hentaman tu kat situ jugak cakap. at least tak simpan.

dan cari musuh tu mg senang giler la.tak buat apa apa pun boel dpt musuh. betul tak. hehehhe

Fana | Aqim said...

hanie..untung dapat kawan yg tak pendam2 rasa nih..kalau die still simpan je..haishh, payah gak kan..huhu :)

Eein Azryn said...

nak cari kawan pun tak susah. tapi kalau nak cari sahabat, tu yang susah. ;D

Yana Libra said...

Baru tunang ke~~ :)

Fana | Aqim said...

eein| yup betul 2..kawan dan sahabat adalah dua yang berbeza! :)

Fana | Aqim said...

yana libra | opps! dah lama la yunk..:)

p/s: btw nape tukar?

Yana Libra said...

Ooo~~ ingatkan baru sbb baru nampak..hehe..bila majlisnya? :)

Fana | Aqim said...

yana | huhu..insyallah..akan menyusul..next year :) ngeee :D

Подтверждаю (fadzli) said...

as salam..
wah..pakcik suka quote yang kat atas2 tu

(^^,)

betul tu. dalam bersahabat, memang ktias sukar nak cari yang betul boleh dianggap sahabat kan..

hm..bersahabat pun..jangan terlbih2..hm..

Jemput ziarah membaca entri pakcik.. ;)
syukran..


Pergi Mati..


Cara meringankan solat dalam Islam


Under Guise Of Friendship

mizerni said...

Sukeeee...btl lah cik kecik bior owg nk ckp p tp y pntg kte sndiri y selese ngan kwn kte tu kan???

Fana | Aqim said...

fadzli | yup setuju tuh..jgn terlalu terlebih2 coz kawan ade macam2 rupa..cukuplah secara bersedarhana apabila berkawan :)

btw thanks singgah :)

Fana | Aqim said...

erni | hamboii..glamour nama aku kecik..hahahah

yup! let people talk what they want!yg penting be yourself in frenship oke! :)

c'axoera ヅ said...

wah wah wahhh ada BFF lagi :D

aReLaN said...

hmmmm...skang ni sme BFF dah dok jauh.bertahun tak jumpa.rasa cam alone je kat nilai ni.best kan kalau ada BFF di sisi

Cik tikah said...

pandai fana pakai shawl :)

IdaRaida said...

hehehe..:)
hargai seorang shabat..mcm korang!
:)

sitihanisahali said...

semoga persahabatan tu membawa ke syurga.kawan yang balik apabila kite lihat wajah nya mengingatkan kita kepada ALLAH.insyaallah :)

♥ p a a n i ♥ said...

kawan sejati sukar di cari :)
bila dah jumpa, jaga elok2 ! :)

fizafantagirO said...

penah tak bertegur sapa dgn kawan baik .. sebab dia terasa hati tanpa sy tahu pun=(
tapi kes tu dah lama .. skrg dh ok ..

Fana | Aqim said...

c'axoera | alhamdulilah..dikurniakan dengan sahabat sebegitu..semoga berkekalan persahabatan itu :)

Fana | Aqim said...

arelan | lol..takpe2 kadang bila jauh tuh lah mengeratkan lagi silaturahim..kalau dekat asyik gado je kang..hahah

Fana | Aqim said...

cik tika | aiseyy..tika nih..malu kitew taw..(ayat gediks) hahaha..
biase2 jelah yang oi..awak lagi lawa :)

Fana | Aqim said...

ida raida | yup! belajar menghargai barulah kita dihargai :)

Fana | Aqim said...

siti hanisah ali | alhamdulilah..insyaAllah :) semoga hanisah pun dikurniakan sahabat begitu :)

Fana | Aqim said...

paani | hamboii..cam iklan sabun pulaks ye..hukhuk..insyaAllah :) awak pun same :)

Fana | Aqim said...

fizafantagiro | lol yeke?tapi tak apalah..semua dah oke dah kan..ada hikmah disebalik nya tuh..:)

Cik tikah said...

cantiklah baju korang. sama design!

Fana | Aqim said...

cik tikah | haha..beli satu kayu..untuk buat presentation :)

Yana Khai said...

i miss u................. >.<

 
Images by Freepik