Tuesday, 17 January 2012

Trauma rompakan di rumah

Assalamualaikum[-O<

Korang pernah dirompak atau nyaris dirompak?Tak kisahlah pernah or tak kan..yang penting kita mesti tahu cara untuk mengelakkannya berlaku! L-).Sama-sama lah kita beringat jugak ye sebab kejadian tersebut berlaku dirumah sewa aku pada malam isnin!Tapi aku tak ada dirumah and malangnya housemate aku ada dirumah pada malam itu.Nasib baik tak ada apa-apa yang berlaku and  3 orang perompak tuh tak sempat nak buat apa-apa#:-S.Apa-apa pun kejadian tuh memang buatkan aku trauma even aku tak ada masa kejadian tuh berlaku tapi, ialah kan kenalah berjaga-jaga jugak kan after nih.Jom aku nak share tips untuk mengelak kecurian dengan korang>:/ 


Tips menghalang kecurian. 


(1) Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan). 
(2) Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka).
 (3) Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan Petaling Jaya). 
(4) Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka. 
(5) Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama ...). 
(6) Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, in case terjaga tengah malam, cuba on and off kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita sentiasa alert).
 (7) Tekan button merah alarm kereta anda jika anda suspect pencuri sudah masuk ke dalam rumah. 
(8) Sekiranya terlihat orang-orang yang agak aneh dan asing di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala). (9) Pesan kepada jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah kita dan mengaku saudara kita bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan benarkan, beri nombor telefor pejabat anda kepada jiran supaya mereka boleh double check dengan kita. 
(10) Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam bilek tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.
 (11) Adakan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis kawasan anda, bomba kawasan anda, 999 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafalkan nombor tersebut. Ini memudahkan anda membuat panggilan telefon. 
(12) Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm. 
(13) Lampu porch & lampu belakang rumah sepatutnya terpasang secara automatik bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi bercuti.
 (14) Kalau cuti lama, pesan jiran kutip surat-surat dalam peti surat. Peti surat yang penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.
 (15) Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di kawasan anda. 
(16) Kereta Proton adalah paling mudah dicuri. Kalau kereta anda brand new, sekurang-kurangnya anda perlu lock gear & steering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi akan berjaya melambatkan pencuri). 
(17) Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua in case berlaku kebakaran.
 (18) Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas. 
(19) Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat. (20) Kalau sewa rumah baru pastikan anda tukar padlock baru, mana tau bekas-bekas penyewa lama simpan kunci pendua. 
(21) Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing. 
(22) Pastikan keadaan selamat sebelum buka pintu rumah (Tak kira siang atau malam, terutamanya balik lepas 11:00lam).


Semoga kita dapat mengekalkan keharmonian bersama! [-O<


sumber 

5 comments:

ANA D said...

tq 4 the tips..skrg kerap btol kes pecah rumah kan

Anonymous said...

takot pulak nak bia umah lame2..=.=

liyana said...

pernah hampir kena ke? rumah sewa katne??

HAFIZAL said...

RISAU JUGAK....KENA WASPADA DAN BERDOA SELALU

Tomadicci said...

hati-hati sblm tdo byk kan bace surah2 lazim....

 
Images by Freepik