Friday, 30 March 2012

DIY :Sarung kusyen

Assalamualaikum[-O<

Bertemu kita kembali dalam segmen DIY!!:D/.Ecececeh..perasan macam dalam rancangan TV pulak:-j.
Ok, lah aku straight to the point jelah ye..Kali ini, aku nak share dengan korang untuk men-DIY kan sarung kusyen, atau pun bantal busuk korang:-S untuk menjadi lebih nice and jadi bantal wangi pulak:D.So?nak tau rahsia nya aku jadikan bantal busuk aku jadi wangi and segar?well, jawapannya bukanlah terletak pada softener downy ataupun soflan ye[-X.Tapi dengan cara dibawah ini..:>Jom cekitdout!!>:/

DIY :SARUNG KUSYEN *bantal pun boleh
Sediakan peralatan seperti dalam gambar diatas
Kemudian buat 2 jenis bentuk bulat(satu kecil dan satu besar) pada kad manila dan guntingkan bentuk bulat tersebut*Template je nih
 Kemudian, gunakan template bulat tadi untuk menjadikan bentuk bulat pada kain merah seperti dalam gambar di bawah ini.
*Terpulang berapa banyak yang korang nak gunting..lagi banyak lagi cantik lah nanti kott;))
Lepas tuh, korang gunting lagi bentuk bulat tadi dan jadikan ia separuh bulatan
Then, korang potong pula kain kusyen korang kepada 3 saiz yang berbeza
19 x 19 , 19 x 15 dan 19 x 12 (ukuran diatas dalam inci)
Kemudian, pada kain yang berukuran 19x19 inci tadi, korang buat satu bentuk bulatan yang agak besar dan jahitkan potongan separuh bulatan tadi di sekelilingnya seperti dalam gambar di bawah


 Bagi mendapatkan hasil yang ohsem!Adalah lebih baik kalau korang tindihkan kepingan separuh bulatan itu tadi 




Tadaaaa...dah siap dah bahagian depan.So, sekarang jom kita buat bahagian yang lagi satu!
 Oke, now jahitkan baki kain yang telah dipotong tadi seperti dalam gambar
 Terbalikkan ke bahagian belakang untuk jahit kan ia 
Hah!dah hampir nak siap! Korang jahit kan lah tepi nanti ye bagi kemas sikit jahitan
And!Now!! here we are..dah siap!! cantik tak??haruslah cantik kan sebab bukan tangan aku yang buat.Kalau aku yang sendiri buat mesti comot momot..:-S
So, selamat mencuba ye..Kalau korang like, boleh click sini ye;))


Sumber

8 comments:

Taman Persinggahan Kayangan said...

best betol laa..tengok mcm senang..kalo buat grenti berbelit2 tangan dibuat nyer..thanks for kongsi info...

noornazuha said...

eh eh..cantek laaaa....tpi bab jahit menjahit ni leceh sbnrnye kan..kena byk saba

cik sitie a.k.a mrs mell said...

satg p buat kat kedai.. haha

Noor said...

tudiaa..merahnya mak ngah..heheh..cantiknya!! sapa la yang rajin dok jahit ni?comel la..

khairul said...

pandainya dia

Cik Zimie said...

kreatif nyaaaaa.serius.cantik pulak tuhhh :)

KuuSyafiqah(FS) said...

lawaa.<3

nur_za said...

cntik kot...nur tak kretif mcm 2..sob2

 
Images by Freepik