Friday, 15 June 2012

Tutorial : buang gambar dalam pencarian image google

Assalamualaikum[-O<

Ok, kali ini aku nak bagi simple entri untuk korang.Hope dapat membantu korang dalam meneruskan niat untuk berubah.Kalau korang nak buang gambar dalam pencarian google senang je.Tapi aku tak sure berapa banyak masa yang diambil oleh pihak google untuk buang gambar tersebut sebabnya aku lupa nak tengok!Baru lah nih nak tengok balik..Hee:D


Step pertama : korang search dulu gambar korang kat google


Step kedua : Bila dah dapat image yang korang nak buang tuh, copy url image tersebut 

Step ketiga : dah dapat URL image tuh, then pergi ke website google ini .Paparan seperti dibawah


Oke, next korang click link Google public URL remove tool *ikut anak panah berwarna merah.Paparan seperti kat bawah nih
Lepas tuh, korang isi paste kan URL image yang nak dibuang tadi kat dalam bulatan warna merah tuh..
Selepas beberapa hari or minggu or bulan korang check balik ada ke tak image tuh kat dalam pencarian google:)>-

Hah! senang je kan..so, kita sama-sama tengok keberkesanan nya oke!
Semoga berjaya! 

p/s:Banyak lagi yang aku perlu belajar## sekian..



13 comments:

BIE said...

aha... boleh try ni.. thanks for sharing dear :)

Fana | Aqim said...

boleh2 try..oke je..:)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

bagus ni. leh wat gambar kita xdi salah gunakan oleh pihak2 tertentu :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...
This comment has been removed by the author.
Fana | Aqim said...

taufiq | yup!betul tuh.

aReLaN said...

terima kasih atas perkongsian.buang gambar?kenapa nak buang?heheh

Fana | Aqim said...

arelan | haruslah buang gambar yang comot2 dlu..kan tak comel..sekarang baru comel kan..kan..kan..
**cakap aku comel pat! :|

haha

Tinta Lana said...

Salam.

aaa, bagus buat tuto ni fana..mana2 gmbr yg tak patut tu, elok diremovekan..

Nak gi mudah..gi kat Google+ page, bahagian album/foto. Kat situ, gmbr dri mula2 jejak kedunia google,smpai skrg ni, smua ada.

shedameor said...

thanks bagitahu :)

Achik Adawiyah said...

untuk semua pic ke ke satu pic aje? :) btw, nice sharing :)

Anonymous said...

lps step ke-3 kne sign in google ke?

deydeq bingit said...

kenapa saya delete tak menjadi ?? hmmm :(

Kamal Nor said...

Terima kaseh kerana berkongsi ilmu yang berguna ini.

 
Images by Freepik