Wednesday, 31 July 2013

Gift from stranger

Assalamualaikum:)>-


Sorry if this entry a bit emotional.Iye..aku memang tumpang simpati pada kawan aku seperti mana yang korang nampak kat pic atas. Aku tak nafikan kadang-kadang aku pun ada perasaan macam tuh.Memangla, kalau dah kahwin tuh siapa yang taknak "hadiah" kan..
Tapi, ialah mulut orang boleh la cakap apa je.Memang situasi orang kita lazimnya..bila belum kahwin, tanya bila nak kahwin..Dah kahwin, tanya bila nak ada anak.Bila dah ada anak, tanya bila nak ada yang nombor 2.Alahai..
Aku taklah menyalahkan orang yang tanya aku tuh.Malah aku menghargainya sangat-sangat..sebab it's show that they care of me.Yes!thanks guys! tapi, kalau boleh janganlah sampai nak menjatuhkan air muka orang lain pula but a big thanks pada yang tak banyak songeh kalau aku jawab pertanyaan tuh dengan In Syaa Allah(Really appriaciate it!) . Dah namanya belum ada rezeki, rezeki tuh bukannya terletak pada tangan aku or sesiapa pun..rezeki tuh kan ALLAH yang bagi.Kalau Allah kata "Kunfayakun" maka jadilah ia.. kita sebagai manusia tak mampu berbuat apa-apa pun melainkan doa.Ya! doa , aku percaya hanya pada-NYA sajalah kita dapat meminta pertolongan.

Serious agak terasa la jugak, bila someone yang terdekat suddenly call bagitau..Eh! si polan dah pregnant 3 months..and me blurr! So?you just call me nak bagitahu that news tuh je ke?Aku faham kalau niat dia nak share berita gembira..tapi aku bukan kenal sangat pun dengan si polan tuh just kenal dari jauh je.Berbual pun tak pernah.Bermotif sangatla kan call.Ermm..(sedih:()

Husband aku tak pernah sebut pun pasal perkara ini..walaupun aku tau dia pun berkeinginan juga.Pernah suatu hari, akak ipar aku bagi tau yang akak ipar aku yang sulong preggy sebulan.I was OMG agak sentap..tak tau kenapa.Walhal patutnya happy la kan.Tiba-tiba aku rasa, eh! ini perli aku ke apa..and the truth is i know she's not!.Aku je yang terlebih sensitif..adoii..

Tapi, tak apalah aku harap orang-orang kat luar sana watch out your mouth! sebelum cakap, fikir dulu perasaan orang lain..tak salah nak tanya, but tanyalah dengan cara yang berhemah sikit.Tak rugi pun kan..

Belum cukup setahun pun lagi aku kahwin..come on..banyak lagi masa.Mungkin, belum sampai masanya aku nak diamanahkan anak.Setiap orang dianugerahkan dengan rezeki yang berbeza-beza, cepat dan lambat.Apa-apa pun kita sebagai hambaNYA terus-terusan berdoa In Syaa Allah..suatu hari nanti, moga kita dilimpahkan rezeki..mohon doa dari korang semua juga..Aminn..[-O<

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامً
 Rabbana hablana min azwajina wa zurriyatina qurrata a’yunin, waj’alna lil muttaqiina imaama. Artinya: Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami istri-istri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa. (Al-Furqan: 74)

xoxo!:(


7 comments:

Diyana said...

sabar lah... xsemua org dpt rezeki anak tu cepat.. rahsia Allah kan

Fana Aqim said...

Diyana | sabar tuh memang boleh sabar..tapi takleh sabar dengan orang sekeliling..stress..sobs.. :(

Nadiah said...

Rezeki ALLAH... Ada sebabkan... ALLAH lebih tahu... Sabar dan berdoa ye.... Akak faham sebab akak pun pernah kena macam tu.... Sabar ye... Jangan tension2 k....

Fana Aqim said...

Thanks kak.. :( In syaa Allah..saya kuat! :)yeah!!

Nadiah said...

=) good....alhamdulillah

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Fana..ak terasa jugak wlaupun aku tak kawin lagi..

Ak teringat ceramah utz kazim..nasib org pompuan, tak kahwin, tnya bila nk khwin. dah kahwin tnya bila nak ada anak. Dah ada anak, bila nk tmbh ank.

Yg tak kawen2, dikatanya memilih sgt. Berterusan je persoalan2 mcmtu.

Org kita ni pun satu..pandai bertanya, n pndai bercakap je..lain tak tahu,huhu..

Ko rilek sudah..janji kome berdua happy. Kawen pun baru setahun jagung kan :)

Fana Aqim said...

lana : kan..tuhla orang kita nih..takpelah..nak buat macam mana..sabar jela.. janji kita tak kaco hidup mereka2 tuh..hiks! :)

 
Images by Freepik