Wednesday, 10 August 2011

Syiling gold Malaysia 2012

Assalamualaikum [-O<


Hah, korang mesti tau kan Malaysia akan mengeluarkan duit syiling siri ketiga bermula pada tahun 2012.$-)$-)Well, bagi peminat pengumpul duit syiling anda boleh lah tepuk tangan macam ini=D> kerana tidak lama lagi koleksi syiling anda akan bertambah!!:D/.Oke, jom kita check it out syiling Malaysia baru ini..>:/
Hah!Cantik kan;;).Berbeza dengan syiling yang sedia ada,syiling baru ini mempunyai ciri-ciri unik budaya dan warisan negara kita.Tema bagi duit syiling baru ini adalah "Keunikan Malaysia":D/.Kalau kita tengok and perhatikan duit syiling ini semuanya ada motif dan unsur seni kraftangan tradisional dan juga keindahan flora dan fauna.:)>-




Korang boleh tengok setiap syiling yang mempunyai ikon atau motif nya yang tersendiri:D


Dari segi ciri keselamatan nya kalau kita sendeng sikit pada sudut yang berlainan 50 sen akan kelihatan macam dalam gambar diatas..:D


Apa-apa pun, ada juga desas-desus yang mengatakan syiling ini menyamai bendera Israel!:-O:-O.Ermm, jom kita review..


ermm,mungkin secara kebetulan and tak sengaja sahaja kott.Lagipun kalau kita baca description kat Bank Negara Malaysia mengenai syiling 5 sen ini, kat situ ada tertulis syiling 5 sen ini mengandungi unsur atau motif orang asli betul tak?


Apa-apa pun jom kita menabung dengan syiling baru Malaysia ini yok!!>:/:D/









11 comments:

Marya Hana said...

wow 2012 punya syiling eh..?
cantek2..

ke sbb baru, so nmpak cantek..
ekekke.

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

haha..sebab baru lah kott cube lau dah lame..tak heran dah kott..:p

Tomadicci said...

wet syiling rm1 sy yg lepas dh byk gler pastu kne kebas kt penyamun....

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

owh yeke?kesiannya..takpelah sedekah kan aje..:p..menabung yew!!

asy faro said...

waahh! nie info baru bg aku nie..sblom nie tak tau pun..terima kasih!
smart gak syiling2 tu...nampak mcm syiling antik..
tapi bila sampai kat yg same ngn israel tu cm down cket..ntah la~
btw, nice blog..
visit mine ok=D

Aryamehr said...

Tanda kebankrapan Negara. Tidak lagi mampu mengeluarkan syiling yang ada sepert skarang kerana bahan yang digunakan meningkat mendadak harga.

Diperdayakan rakyat bahawa ringan itu lebih baik, sedangkan ringan itu kerana bahan yang ada didalam syiling baru ini lebih murah :)

Zul Fattah said...

cantik kot

Dawia.Honeyputri said...

wah cantik la syiling tue..
xsama nk tgk real ! ;)

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

huhu..nti tggu tahun depan oke :)

kyo_9 said...

serius first time baru dgr pasal syiling baru nih.. thanks for the info..

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

kyo: sharing is caring :p

 
Images by Freepik