Wednesday, 26 June 2013

Musuh dalam selimut

Assalamualaikum[-O<


Yes!! memang 100% betul and setuju dengan nasihat Imam Ghazali ini tentang kawan.L-)
Masalahnya sekarang ada lagi ke kawan yang berakal,berakhlak,soleh,sederhana,dan yang bercakap benar zaman sekarang ini?Oh please come out friend! i need you!:(

Sekarang ini hari-hari kena menghadap "kawan" yang tak berapa nak "kawan" ini.Aduhai..korang ada tips tak nak mengelakkan dari terkena "kawan" yang spesis nya budget bagusb-(, lagak seperti bosb-(, suka mengarah-arah orangb-(, dan menunjuk-nunjuk kelebihan dirib-(.Please i need tips untuk menyedarkan dan menjauhkan diri daripada orang sebegini.Tapi,kalau dah satu department macam mana nak elak lagi kan:-<

Wahai hati, pelase be nice..jauhkan sifat-sifat tak elok pelase[-O<


Doa memohon perlindungan daripada musuh dalam selimut

 

Allaahumma innii auudzu bika min khaliilin maakirin 'ainaahu tarayaani wa qalbuhu yar aani. In ra aahasa natan dafanahaa, wa in ra aa sayyiatan adzaa'ahaa.

Maksudnya:

Ya Tuhanku, aku berlindung kepadaMu, daripada teman karib yang penipu, iaitu yang kedua matanya menyoroti aku sedangkan hatinya mencari-cari kesalahanku. Apabila ia mendapatkan kebaikanku, dipendamnya diam-diam. Tapi kalau ia melihat keburukanku, disiar-siarkannya dimana-mana.

Semoga kita dijauhkan dari musuh dalam selimut..Amin...

5 comments:

eira said...

samaaaaaa!!! org pn bosan kena ngadap kawan yang macam ni.ckp nk menang je.bosannn giler! huhuhu

Fana Aqim said...

kan..haishh..tuhla, memang tak boleh elak dari nak ade kawan cam nih..
erk!actually kawan ke kalau cam tuh?ermm..

Mizz Yana said...

ahahaha... same je keje kat mane²... kite je kene blaja pertahankan diri.. huhu.. kuatkan semangat jgn smpai tertindas.. itu saja pesanan penaja harini..heehhee

Tinta Lana said...

Salam.

Zaman study, ada. Tapi bila dah keja, memang susah skit nak mencari. Tapi, lana yakin ada, cuma kita kena belajar menerima kelemahan dia. Pastu buka mata n buka hati, insyaAllah, mesti jumpa punya ;)

Cerita Saya, said...

Kawan baik yg terbaik adalah ibu bapa dan adik bradik. Takan sakitkan kita teruk.

p/s : thanks a lot slalu singgah blog kita

 
Images by Freepik