Wednesday, 9 March 2016

Gerhana Matahari

Assalamualaikum[-O<

          Gerhana matahari adalah salah satu fenomena yang jarang berlaku, dan untuk tahun ini, ia boleh dilihat oleh penduduk di Malaysia pada pagi tadi 9 Mac 2016 . Di Malaysia, kita hanya akan dapat melihat gerhana matahari separa sahaja, sementara mereka yang berada di Sumatra, Borneo, Sulawesi dan Lautan Pasifik boleh melihat gerhana matahari penuh.
Ok, Gerhana matahari ini sebenarnya berlaku apabila bulan melalui antara matahari dan bumi  dan membuatkan matahari tertutup dan hanya sebahagian sahaja yang kelihatan. Kejadian ini boleh dikatakan sangat jarang berlaku.
Gerhana
Di Malaysia, gerhana matahari separa ini boleh dilihat antara pukul 7.24 pagi sehingga 9.31 pagi tadi. Kali terakhir rakyat Malaysia dapat tengok gerhana matahari ini adalah pada tahun 2010.Boleh dikatakan ramai orang yang tak nak lepaskan peluang tengok keajaiban Allah SWT ini disamping turut menunaikan solat gerhana

Fenomena Gerhana Separa yang dirakam menggunakan teleskop di Planetarium Sultan Iskandar di Kuching.Foto oleh Rushdan Manan

 Warga Universiti Teknologi Malaysia juga turut sama tak lepas peluang tengok Gerhana Matahari ini. Foto oleh : UTM
 Solat sunat Gerhana diadakan di Masjid UTM Johor.Foto oleh UTM
SubahaAllah ciptaan Allah. Foto oleh UTM


         Nak tengok gerhana matahari ini, kena guna penapis khas matahari.Kalau korang tengok macam itu aja.. alamatnya rosaklah mata8-|.Tengok macam adik -adik ini pakai cermin mata khas gitu..B-)
Untuk makluman, kalau korang terlepas untuk tengok hari ini, korang perlu tunggu sehingga 26 Disember 2019 untuk tengok kejadian indah ciptaan Allah SWT ini okay.. InsyaAllah, kalau panjang umur dapatlah kita tengok..Aminn.. [-O<




21 comments:

Orked said...

sya la tu yg terlepas aritu. uwaaaaaaaa

Unknown said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Tinta Lana said...

Assalammualaikum fana..tq for the wish.

Dah bulan 8 pun..walimatulurusnya bulan 3..dasat,lama lana berhibernasi,hahaha

Apa khabar..mudah2an sihat hendaknya.. urm, insyaAllah pnjg umur n sihat, 3 thun lagi bru dpt nengok lagi..hehe

Unknown said...


Thank you for giving us such kind of information. This is one of the best sites having all the informatics details.
carebaba.com

Unknown said...

Thanks for such very great information. This is the best sites for proving such kinds of good information.
HSSC Clerk Admit Card

Unknown said...

This is very nice article. This is one of the best sites ever.
Jipmer Pg Admit Card

Unknown said...

This is excellent information. This site gives all the details to the relevance topics.
TSPSC Group 2 Answer Key

Unknown said...

This is very extraordinary details. This is really fantastic site for such kind of details.
IBPS RRB Cut Off

Unknown said...

Really this is very great information. Thanks lot.
Punjab Patwari Answer Key

Unknown said...

Thank you very much for such kinds of great information.
HPSC ADA Answer key

Unknown said...

This is very excellent details thanks for sharing with us.
WBCS Admit card

Unknown said...

This is fantastic that showing this kind of amazing information.
HTET Answer Key 2017
CBSE 12th date sheet 2017
GATE Cut Off 2017
CMAT Result 2017
KIITEE Management Result
IIT Bombay GATE Cut off 2017
UP board 10th exam date sheet 2017
KVS PGT TGT Result 2017
Power Rangers official Trailer 2017

Unknown said...



This is really wonderful site with great details.
Mizoram Board HSSLC Result 2017
MP HSSC Result 2017
NIOS Senior Secondary Result 2017
NBSE HSSLC Result 2017
Odisha CHSE Result 2017
PSEB 12th Result 2017

Unknown said...

Nice Information.Thanks for sharing such a nice information.


Careinfo.in



Careinfo.in



CompetitionExam



EngineeringExam



LawExam

Unknown said...


Nice Information.Thanks for sharing such a nice information.

Careinfo.in



Careinfo.in



MBAExam



MedicalExam



SchoolExam

Unknown said...


Nice Information.Thanks for sharing such a nice information.


NEET Answer key 2017



AP 10th board result 2017



Kerala board SSLC Result 2017

kajal said...

Odessa National Medical University of Ukraine
NEET Result 2017
Pims Mbbs Bds Admission
JKCET Answer Key
apple laptops coming soon
Best Earphones Of 2017
jee advanced result

عبده العمراوى said...



شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف شقق بالدمام

Ronaldo drogba said...

ROku is the kind of network that will always entertaining. for more about Roku visit the below link
Roku.com/link

Jason Mathew said...

ROku network that will always entertain you . for more about Roku visit the below link
Roku.com/link

James Whatt said...

A tech writer who is passionate to write about streaming devices and its channel programs. Apart from my work, I am interested in music and sketching. Are you a person who needs updates about the new releases and is interested in tech blogs www.roku.com/link The Roku device can be activated by using an activation code. But first you will have to carry on with the setup process. Begin the setup process by connecting the cables to their respective ports. Then turn ON the streaming device and connect it to a firm internet facility. Now you can add the required channels using how to link roku to account to explore and enjoy. So, if you face problems while activating the streaming device then report your queries to the technical team on roku.com/link to enter code who are always ready to provide you with solutions

also refer how to activate roku also and roku.com/link

 
Images by Freepik