Friday, 9 December 2011

LINGUAPHONE buat hal!-Amaran kepada pelajar

Assalamualaikum[-O<

Awas kepada korang yang bergelar student terutamanya!kerana korang mungkin akan terdedah kepada penipuan jualan secara langsung iaitu LINGUAPHONE![-X

Well, aku pun sebenarnya nyaris-nyaris menjadi mangsa penipuan syarikat ini sebab dia orang akan panggil korang untuk duduk dan dia orang akan influence korang supaya korang beli produk yang kononnya dapat bantu korang dalam english8-}.Aku ingat lagi macam mana salah sorang distributor syarikat diaorang nih cuba nak influence aku beli produk diaorang.Mak aihh!! gilak saiko beb:|.Konsep diaorang ini adalah

BELI SECARA PAKSAAN!

Dah lah paksa.Siap masuk campur urusan parents pulak tuh,ayat dia macam ini

"ibu bapa tak kan tak bagi anak beli benda untuk belajar macam ni, kalau macam tu tak guna jadi mak ayah la"

pergh, panas hati aku dibuatnya.Biadap sungguh!X(.Memang tak la kan! aku nak beli barang korang!Keadaan menjadi panas lagi bila dia suruh bayar pendahuluan dan seolah-olah menghasut aku untuk gunakan duit PTPTN aku! sedangkan masa tuh aku memang tengah sengkek and duit yang ada tuh aku nak gunakan untuk tanggung perbelanjaan assignment aku.Bila aku dah decide taknak beli, dia nak marah-marah pulak..argh!dalam hati aku cakap kau punya pasal lah..
p/s:Tapi, nasib aku terlepas, tapi kawan aku 2 orang tertangkap:|
kredit to :Nana and Eida

Pulak tuh, kalau nak beli benda alah nih, kena bayar bulan-bulan pulak tuh, kalau sekali bayar je takpe la juga kan,aku still boleh accept lagi.Ialah, nanti takda lah aku fikir nak bayar bulan seterusnya kan.Kerja pun tak, belajar pun guna duit PTPTN + fund dari PA&MA memang perit lah juga kalau aku nak bayar :-/

Baru-baru ini kelaur dalam paper tentang pembatalan kontrak belian barangan LINGUAPHONE ini.


Apa yang menghairankan aku adalah, walaupun ada aduan dibuat company ini masih lagi aktif membuat jualan di institusi pengajian tinggi.Pihak yang berkuasa pula seolah-olah tidak ambil peduli pula tentang hal ini..Haishh:-w

So, kepada anda di luar sana BEWARE of this issue okL-).Harapan aku cuma taknak tertipu dengan trick company ini seperti yang dihadapi oleh pelajar di atas.Tapi kalau korang berduit and mampu aku tak paksa.Apa yang aku ceritakan disini adalah untuk menjadikannya sebagai pengajaran sahaja.

Babai@};-

P/S:Aku harap pihak yang berkuasa memandang serious hal ini

9 comments:

aReLaN said...

smpi cmtu skali nk org bli.hahaha..stiap kli nmpk je direct selling ke pape cmni mmg wat dunno je.

Areliff said...

ngarut je mende ni..sye penah tengok masa karnival buku dulu..dia jenis rakam2 suara kan ha3..nak blajar buke je kamus jgn malas hehehee

CAYANG ALIN said...

hmm..syarikat ni dah lama..dulu dorang advertise dalam paper jer..i ingat lagi time tu i was 13 kot..ada la dalam 16 tahun yang lalu..i pon hampir nak terbeli..masa tu ribuan ringgit jugak la..actually produk dia bagus..sebab i ada yang mandarin kat rumah..cuma cara dia approach tu tak kena..hmm..ya la salesman kan..dia pon nak buat duit jugak..well..kena kuat iman la kalau berhadapan dengan saesman ni..kalau tak memang jadi mangsa la..

watakutama said...

wooo! sekarang zaman dah maju, ramai terdesak pakai duit. sampai menipu macam ni pun ada. aissh! student pulak jadi sasarn. bahaya macam ni. kalau bleh sama2 kite elakkan dari direct selling macam ni. :)

Akito Boron said...

beli secara paksa? oh, sangat bahaya. better jgn beli. boikot terus

Miss Xyz said...

truknya syarikat ni pksa2 org beli.. haish, thnks for reminding ;)

Fa-zlyn said...

dulu fa ngn member terkena jugak. but consider dua-dua xde duit so benda tuh bagi kat member. mujur dia nak beli.

nampak jer diorang kt mana-mana terus cabt lari. dah malas nak pandang. huhuhu..

Edy Fee said...

singgah jap

hurmm mmg anti salesmen jalnanan or yg dtg ke rumah ni..merimaskan...pandai je diorang pengaruh kita

Mawar berduri said...

ngee~ lps ni kalau nampak je dorang, kompem awal2 lagi mawar dh lari jauh2 .. >_<"

 
Images by Freepik