Tuesday, 25 September 2012

Tugas pengapit kepada pengantin

Assalamualaikum[-O<

Ok, sementara tunggu nak balik nih, meh aku kasi up entry tentang tugas seorang pengapit yang aku kpipes je dari blogger Aween hehe;))
oooppppppppppsss...takmo cenggini ye kawan kawan..[-X;)).

Ini yang sebenar-benarnya..:D
  • sanggup mengeluarkan bajet untuk menyediakan baju yang mengikut tema yang ditetapkan oleh pihak pengantin (kalo dapat dari pengantin itu kiranya rezeki =p)
  • Berkenalan dengan ibubapa pasangan pengantin(senang kalo pengantin suruh apa-apa, kalo taktau ..then, kita boleh tanya ahli keluarga si pengantin)
  • Berkenalan la dengan pasangan pengapit anda. Sebab senang nak lakukan tugas jika saling memahami. Kalo Tidak toleransi, nanti bila kita dah kipas semasa atas pelamin tetapi si pengapit lelaki asyik senyum je tapi tak kipas2 pun pengantin.Kang, susah plak macam tu. Kalo masih single, ini la peluang nak ngurat (pesan dahulu agar pengantin cari pengapit yang sama single dengan anda). Hehehe Ini idea gila saya. Tapi logik tau!! =)
  • Pengapit perlu lebih memahami aturcara majlis berbanding pengantin(hal ini kerana, pengantin ada yang berdebar so kekadang dia akan blank setiap rancangan. So, tugas pengapit adalah untuk mengingatkan pengantin tentang apa yang akan dilakukan seterusnya dan so on)
  • Pengapit perempuan haruslah memegang tisu dan span bedak. (Kalo pengantin bepeluh hanya pedap dengan tisu bukannya sapu dan lebih elok pedap dengan sepan bedak then tisu boleh digunakan kalo pengantin tetiba mengeluarkan air mata)Pengalaman saya, saya pun ikut menangis bila tengok pengantin menangis.HUHUHU.
  • Kalo tuan rumah tidak sediakan orang untuk layan pengantin makan. Ini adalah tanggungjawab pengapit untuk melayan pengantin semasa makan.

Hah!so, everything clear kan?Well, aku sebenarnya baru pertama kali jadi pengapit last week tapi kesemua kriteria di atas memang totally out betul sebabnya aku jadi pengapit segera.pagi dapat call, petang dah kena jadi pengapit!.Memang sangat sangat blur dibuatnya..So, kepada kawan-kawan take note ok:-B.Pastikan korang ada pengapit spare supaya majlis korang tak dihancurkan oleh pengapit macam aku..:((

Apa-apa pun aku nak say sorry juga pada kawan aku sebab tak dapat jadi pengapit terbaik on your wedding.I am so so sorry!^:)^
Last but no least Selamat Pengantin Baru!! >:D<

17 comments:

shafiqabdshukor said...

wah bnyk gak keje pengapit..
tau wat kipas, payung, lap peluh pengantin je... huhuhuhu
susah gak jd pengapit ye.. hehhehe

Fynaz Shamz said...

tinginnye nk jdi pengapit..sy pnah pgg bunga manggar je iring pengantin sampai ke pelamin :)

Nn said...

byk komitmen jgk jd pengapit ni.

Fana | Aqim said...

shafiq | hah..tau takpe..bukan senang tau..

fynaz | teringin ke?huhu..takpe2,nanti boleh jadi pengapit fana lah nak?haha

Nn | sangat la banyak dear..sobs..

aReLaN said...

ooo...macam tu.tak pernah jadi pengapit.dah kawen ni memang takde peluang la nak jadi pengapit.hahah

Fana | Aqim said...

haha..tak semestinye..org dah kawen pun boleh jadi pengapit tau

♥ Cik Cha said...

byk keje pengapit kan...
tapiiii yg dah kawen boleh jadi pengapit tak... hikhik..

hilang seri sudah dear.. heeee

Fana | Aqim said...

Cik Cha | opkos la boleh..haha..:)

Zila Zainal said...

hahha yang match-make pengapit dgn pengapit tu best! :D

Fana | Aqim said...

zila | ayoyoyo..kalau pengapit lelaki tuh bujang okelah..lau laki orang..ish..takmo2..huhu

mizerni said...

Untung la jd pengapit sbb kang org amik muka pngantin x psl pengapit pn terfamous skali bole dikatakn setiap kamera org mst ad gmbr pngapit la melainkn org tu pedengki mcm aku kakakka

Fana | Aqim said...

cehh..tuh namenye..dengki sangat tuh..hahah..

Cik Puan Tee said...

nak pilih pengapit pun kena hati2. kawan tak semestinya boleh minta tolong. based on pengalaman ex-b2b... tetiba diorg last minute tarik diri. btw. good luck.

Alyn said...

Teringin jadi pengapit. Tak pernah lg :p Bermanfaat nnt bole alyn share dgn pngapittt mjlis alyn. Tq dear fr sharing :)

s h a said...

pengapit biasanya diambil di kalangan sahabat handai...btw, salam kenal and thanx untuk tips memilih pengapit :)

ShahzCudin said...

Sampai ke bilik diapitnya pengantin tu

salmia saidin said...

salam dear, tQ sudi singgah blog n tinggal komen. :)

p/s: pasal peta buat sendiri tu, sy buat pakai photoscape dan boleh gak guna paint utk buat garisan sume tu kann. tapi kena ada la simbol2 landmark bangunan semua tu (google je) then paste je time buat peta tu..

 
Images by Freepik